Pilates-gerinctorna

Pilates

Mi a Pilates?

A Pilates segít karcsúságunk megőrzésében és izomzatunk feszessé tételében, törzsizomzatunk stabilizálásában. A módszer lényege, hogy olyan egyenletes, fokozatosan felépített gyakorlatokból áll, amelyek elősegítik izomzatunk harmonikus egységként történő működését. Egyúttal magába foglal egy olyan speciális légzéstechnikát, melynek segítségével nemcsak a szervezet oxigénellátása növelhető, hanem a fizikai teljesítmény is jelentősen fokozható.

Joseph Pilates több mint 500 különböző gyakorlatot fejlesztett ki. A talajon végezhető gyakorlatok mellett a tréning magába foglal speciális eszközökkel (soft-ball, fit-ball,gyűrű,bot,szalag) végezhető gyakorlatokat is. Ezek segítségével lehetővé válik az izomzatnak a szokványos ízületi terheléstől eltérő, nyújtással egyidejű erősítése.

 

Pilates + Fit-ball

A labdás Pilates módszer mentális, valamint fizikai munka. A cél a tudat és a test összekapcsolása. A helyes légzés alapvető ebben a munkában, segít ellazulni és a mozgást erőlködés nélkülivé teszi. Ez a módszer elsősorban a testtartás javítja, izolálja és edzi a mély tartóizmokat, és anélkül növeli a törzs erejét, hogy az újra megsérülne, károsodna. A labda egy instabil pont. Szembeállítva a gravitáció által korlátozott testedet egy mozgó labda egyensúlyával, az egyensúlyozás számos mély és stabilizáló izmot gyűjt össze. Ezeknek az izmoknak nagy részét nem használjuk, ami a legáltalánosabb térd-, boka-, váll- és hátsérüléseket eredményezi. A tartóizmok, amelyek közel vannak a gerincoszlophoz, egyenesen tartják a gerincet. A labdán való ülés kifejezetten előnyös a hát számára, mert ez aktív munka: a test folyamatosan alkalmazkodik, hogy az egyensúlyt megtartsa. Idővel e gyakorlat erősíti a tartóizmokat, és a testet újra egyensúlyba hozza.