Pilates-gerinctorna

Pilates

Mi a Pilates?

pilates vagy pilátesz fitnessz módszert a német Joseph Pilates alapította a huszadik század elején.  A Pilates olyan komplex mozgásforma, amely ötvözi a “nyugati” világ anatómiai ismereteit a “keleti” mozgáskultúra egyes eszközeivel. Gyakorlásában nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló izmai (mélyizmok), illetve a speciális légzéstechnika.

A Pilates segít karcsúságunk megőrzésében és izomzatunk feszessé tételében, törzsizomzatunk stabilizálásában. A módszer lényege, hogy olyan egyenletes, fokozatosan felépített gyakorlatokból áll, amelyek elősegítik izomzatunk harmonikus egységként történő működését. Egyúttal magába foglal egy olyan speciális légzéstechnikát, melynek segítségével nemcsak a szervezet oxigénellátása növelhető, hanem a fizikai teljesítmény is jelentősen fokozható.

Joseph Pilates több mint 500 különböző gyakorlatot fejlesztett ki. A talajon végezhető gyakorlatok mellett a tréning magába foglal speciális eszközökkel (soft-ball, fit-ball,gyűrű,bot,szalag) végezhető gyakorlatokat is. Ezek segítségével lehetővé válik az izomzatnak a szokványos ízületi terheléstől eltérő, nyújtással egyidejű erősítése.

A pilates fő célja a test és a lélek egységének megteremtése olyan módon, hogy az elme ne legyen lekötve és a test kecsesen, egyensúlyban mozogjon.

Joseph Pilates 6 alapelvet alkotott meg módszeréhez:

1. koncentráció (concentration) A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a gyakorlatokat.

2. irányítás (controll) Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. (Pilates a módszerét nem magáról nevezte el, hanem Controll-nak.)

3. központosítás (centering) A módszer azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett erőközpontból (powerhouse) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.

4. légzés (breathing) A megfelelő légzéstechnika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik.

5. áramlás (flowing movement) Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok “áramló” mozgással állnak össze egésszé.

6. precizitás (precision) A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.

Pilates + Fit-ball

A labdás Fitball Pilates módszer mentális, valamint fizikai munka. A cél a tudat és a test összekapcsolása. A helyes légzés alapvető ebben a munkában, segít ellazulni és a mozgást erőlködés nélkülivé teszi. Ez a módszer elsősorban a testtartás javítja, izolálja és edzi a mély tartóizmokat, és anélkül növeli a törzs erejét, hogy az újra megsérülne, károsodna. A labda egy instabil pont. Szembeállítva a gravitáció által korlátozott testedet egy mozgó labda egyensúlyával, az egyensúlyozás számos mély és stabilizáló izmot gyűjt össze. Ezeknek az izmoknak nagy részét nem használjuk, ami a legáltalánosabb térd-, boka-, váll- és hátsérüléseket eredményezi. A tartóizmok, amelyek közel vannak a gerincoszlophoz, egyenesen tartják a gerincet. A labdán való ülés kifejezetten előnyös a hát számára, mert ez aktív munka: a test folyamatosan alkalmazkodik, hogy az egyensúlyt megtartsa. Idővel e gyakorlat erősíti a tartóizmokat, és a testet újra egyensúlyba hozza.

“Physical fitness is the first requisite of happiness. Our interpretation of physical fitness is the attainment and maintenance of a uniformly developed body with a sound mind fully capable of naturally, easily, and satisfactorily performing our many and varied daily tasks with spontaneous zest and pleasure.” Joseph Pilates

magyarul:

“A boldogság előfeltétele a testi fittség. Értelmezésünkben a testi fittség azt jelenti, hogy kialakítunk és fenntartunk egy olyan egységet, melyben egy szép egyenletesen formált test és egy ép elme együtt képes lesz természetesen, könnyedén és kielégítően végrehajtani különféle napi feladataink sokaságát, mindezt magától értetődő lendület és vidámság közepette.”

Várlak a pilates óráimra ! Lukácsi Bernadett